Forskjellen på bindebue og legatobue!

På bakgrunn av diskusjonen i 2-altgruppa i går ang hvordan noen takter i Waltz of the flowers skulle synges, tenker jeg det er viktig med denne oppklaringen til alle. 

Bindebue/tie og Legatobue/slur kan være forvirrende fordi begge musikalske notasjonene er representert av en buet linje. Funksjonen er imidlertid svært forskjellige.

Bindebue(tie) er en buet linje på samme tonehøyde. Den utgjør en forlenget  noteverdi, tilsvarende felles lengde av de notene som er bundet sammen. Anslaget gjelder derfor kun for den første noten som er sammenbundet. Notene som er bundet sammen, synges i samme tonehøyde. Det betyr f eks at om det er et kryss/b eller opphevelsetegn foran første noten i bindebuen, gjelder den for alle notene i bindebuen. Også dersom de går over flere takter.

Legatobue(slur) er en buet linje over eller under to eller flere notelinjer på forskjellig notehøyde. De synges i en pust, flytende med myk overgang mellom tonene. En stavelse kan derfor bli sunget over flere noter. Altså ikke nytt anslag på hver note i legatobuen.

Det blir derfor viktig at vi legger inn riktige buer i Musescore. Legger man inn feil bue i Musescore, vil det også låte feil.